Миг и вечност

Миг и вечност

Класически концерт в Деня на будителите

Именно Денят на будителите е датата, на която Модо България избира да започне новия сезон на концерти “Мотив”. Музикалната програма е посветена на вечните ценности и съпоставката им с преходността на мига. Добре познатият на софийската публика тандем Венета Нейнска (пиано) и Стефан Хаджиев (виолончело) ще представят произведения от Арво Пярт, Роберт Шуман, Бела Барток и Лудвиг ван Бетовен на 1 ноември 2016г. от 19:30ч. в Камерна зала “България”.

Фактът, че виолончелистът Стефан Хаджиев е музицирал пред такива изтъкнати слушатели като принца на Уелс в двореца “Сейнт Джеймс” още повече засилва неговата изключителна посветеност в музикалното изкуство. Кариерата му включва най-разнообразни солистични, камерни и експериментални проекти, сред които редица премиери на съвременни произведения и редовни участия с Международния малеров оркестър в Берлин, фестивала “180 градуса” в София и турнета из цяла Европа, Великобритания и Бразилия.

Освен развитието си като пианист от световна класа, Венета Нейнска намира за ключова мисията да доближава класическата музика до широката публика, чрез многобройни образователни проекти и новаторски събития. Венета е основен двигател зад прочутите Концерти на възглавници, вдъхновител на SM&RT фестивала за музика със субтитри и 11 декорирани пиана в столицата, както и създател на първите музикални курсове за малки деца, в които се обучава публиката за сериозна музика на бъдещето.

Пиесата “Fratres” на естонския композитор Арво Пярт е включвана многократно в редица филмови продукции, поради нейното непосредствено и разтърсващо въздействие. В нея ясно се чуват могъщите, но безкрайно различни енергии в борбата между мига и вечността. Мимолетното е отразено в двата танцови цикъла от Бела Барток и Роберт Шуман – съответно Румънски народни танци и Пет пиеси в народен стил. Бетовеновата соната оп. 69 е озаглавена Соната за пиано и виолончело, което ясно показва изявената функция на клавирната партия. Композиторът пише творбата си, когато вече е почти напълно глух, но въпреки това тя съдържа безкрайно много позитивизъм и очарование.

След първият концерт “Мотив” до края на сезона предстоят още седем събития, за които организаторите са поканили млади музиканти от Великобритания, Турция, Франция и Литва. Открояват се гостуванията на eдин от най-популярните британски камерни състави,12 ensemble, както и дуото на пианистката Зейнеп Озсуджа и кларинетиста Саша Ратъл, син на прочутия диригент Сър Саймън Ратъл.

Мотив: Миг и вечност ще започне с предконцертен разговор в 19:30, по време на който винарска изба “Братя Минкови” ще представи на гостите своите изискани вина. Партньори на проекта са още: Софийска филхармония, Dnevnik.bg, SofiaLive, FunBook, ресторант Catch’ A maK. Билети за събитието се предлагат на modo.bg и на касата на зала “България”

Коментари

коментари от Disqus