XXIX Международен музикален фестивал „Лауреатски дни Катя Попва” – 23.09 – 26.09. гр. Плевен

Фестивалът се провежда под патронажа на кмета на гр. Плевен проф. д-р Д. Стойков д.м.н.

На 11-ти септември в БТА бе проведена пресконференция във връзка с уникалния по рода си XXIX международен музикален фестивал „Лауреатски дни Катя Попва”, Плевен, 2014.

Организатор на Фестивала за втори пореден път (съвместно с Община Плевен) е „НеоАртЗона ЕООД.

Управителят на НеоартЗона – Мартин Кърнолски и Маестро Деян Павлов запознаха присъстващите както с идейната концепция на фестивала, така и с подробна информация за тазгодишното издание на културното събитие.

Фестивалът е създаден в далечната 1966 г. като ежегоден празник. През 1969 г. Приема името на оперната прима Катя Попова.

Лауреатските дни имат за цел да представят постиженията на млади музиканти от България и чужбина от европейските и световните сцени. Регламентът на фестивала изисква от участниците да са носители на лауреатски звания от престижни международни музикални конкурси в годините, предхождащи поредното издание на Лауреатски дни „Катя Попова“.

И тази година Плевенска филхармония е своеобразен музикален домакин на фестивала.

В годините на провеждане на фестивала със свои артисти са били представени повече от двадесет държави. Голяма част от музиканти в момента гастролират на най-големите сцени по света.

Тази година ХХІХ Лауреатски дни „Катя Попова“ са посветени на деветдесетата годишнина от рождението на патрона на фестивала - голямата българска певица Катя Попова. В рамките на събитието ще бъдат организирани ретроспективна фотоизложба и конкурс за най-добра фотография от фестивалните дни.

В периода 23 – 26 Септември, гр. Плевен ще се превърне в домакин на едни от най-ярките звезди музиканти от най-младата генерация звезди на класическата музика. Лауреатите, които ще представят изкуството си пред плевенската публика и гостите на града са носители на редица големи награди от престижни международни конкурси със световна културна значимост. Между тях са имената на Марк Бушков, Саша Гринюк, Никола Пекович, Стонислав Христенко, Лора Маркова, Доротея Доротеева, Йосиф Шукеров, Инес Симеонова и много други.

Предвидени са два симфонични концерта с участието на Плевенска филхармония под палката на едни от най-големите български диригенти – маестро Йордан Дафов и маестро Деян Павлов.

Заповядайте в залата на ДКТ „Иван Радоев” и в зала „Катя Попова”. Концертите са с начало 19.00 ч. Входът е свободен!

На 18-ти септември, пресконференция ще бъде проведена и в гр. Плевен с участници представители на Общината, новият директор на Плевенска Филхармония Любомир Дяковски и организатора Мартин Кърнолски. На www.katyapopova.org можете да намерите подробна информация относно събитията, концертитната програма и участниците в предстоящия културен форум.

На 18-ти септември, в ДКТ „Иван Радоев” ще бъде открита фото изложба (ще бъдат изложени фотографии, взели участие в проведения фото-конкурс при предишното издание на Фестивала през 2012 г.). В четирите дни от тазгодишния фестивал, фотографи ще имат възможност да „запечатват” всеки един момент от събитието и да участват във втори фото-конкурс – едно от съпътстващите събития на Лауреатските дни.

Вярваме, че Вашата медийна подкрепа ще помогне до този културен феномен да се докоснат възможно повече ценители на класическата музика!

Коментари

коментари от Disqus